Dans, installatie, of sound-art performances begeven zich te vaak in van elkaar afgescheiden werelden met bijhorende codes, tradities en vraagstukken. Hoe kunnen we samen toewerken naar een geheel, gebruikmakend van de instabiliteit van deze afbakeningen en het multi-inzetbare potentieel van deze disciplines in relatie tot elkaar? Het idee van deze residentie tussen Cis De Gendt, Dieke De Gendt, en Julia Romain is om samen te onderzoeken hoe echt samen te werken en te denken, vertrekkend van het idee dat geluidsperformance en dans/beweging al multidisciplinair zijn in hun kern; de al onvermijdelijke aanwezigheid van geluid bij beweging, en het gebruik van beweging en actions binnen de context van geluid performances.
Cis, Dieke, en Julia hebben een gedeelde interesse en/of achtergrond in dans en geluid, in de context van performances en installaties. Ze zijn geïntrigeerd door het werken met het dramaturgische dat in een beweging of geluid zelf al zit: de codes, informatie en associaties die hierin ingebed zijn, niet los te maken van hun aanwezigheid in ons dagelijkse leven. Aan de hand van sounding/listening, en moving/observing, delen ze een interesse in performance in relatie tot de ander en de omgeving. Samen willen ze onderzoeken hoe deze insteken bij beide mediums elkaar kunnen vinden, naast elkaar, of met elkaar kunnen werken.
Over de residenten
Dieke De Gendt (1999, Bree) is reeds 4 jaar actief als professioneel uitvoerend danser, waarbij al heel haar leven ook muziek een belangrijke rol speelt. Ze volgde opleidingen bij Kunsthumaniora Hedendaagse Dans Antwerpen (2014-2018), Arts Umbrella Dance Vancouver (2018-2020), Compagnia Zappala Danza Modem Pro (2020), en werkte vervolgens voor Wee Dance Company (2021-2022), ICK Next (2023), Liel Fibak en Amit Abend.
Julia Romain is een non-binaire kunstenaar geboren in Antwerpen in 2000. Na hun afstuderen aan de dansafdeling van Codarts Hogeschool voor de Kunsten, Rotterdam (2018-2022), begon Julia hun onderzoek naar ‘the Poetry in Accessible Movement’ (PIAM)’ aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (2022-2024). Julia’s artistieke praktijk en academisch onderzoek komt voort uit en via belichaamd affectief veldwerk en ‘An Octagon Method’ (de methode die voortkwam uit hun onderzoek naar PIAM, een methode die tot doel heeft reflectie, (e)motie en bewustzijn over te brengen. Julia benadrukt gevoeligheid in hun praktijk. Julia speelde in producties van choreografen als Sidi Larbi, Ohad Naharin, Cyriel Lucas, Anton Lachky, Ton Simmons, Antonin Comestaz, Roberto Magro en Roberto Olivan.
Cis De Gendt (1999, Bree) is een in Den Haag gevestigde geluidsenthousiast, kunstenaar-organisator, en performer. Hij ontwikkelt zijn eigen geluidspraktijk die vertrekt vanuit hoe geluid en muziek zijn ingebed in onze dagdagelijkse auditieve ervaring. Cis groeide op met een grote aanwezigheid van dans en beweging, en wenst deze achtergrond ook te betrekken in zijn werk. Hij speelt in de “situaties” die hij creëert (of aan bij draagt) met het esthetische potentieel van afspelen en opnemen, amplificatie, beweging en performance, terwijl hij nadenkt over perceptie, aandacht, het participatieve aspect in luisteren, feedback- cultuur en de schoonheid van het toevallige, incidentele en triviale. Eerdere samenwerkingen vonden plaats met Lawrence McGuire en Angelina Nonaj. Sinds 2022 organiseert Cis de nomadische sound reeks default den haag, waarmee hij door het opzetten van regelmatige luisteravonden, internationale artiesten uit het veld van hedendaagse experimentele geluidsperformances naar Den Haag brengt. Op dit moment studeert Cis aan the Institute of Sonology, in Den Haag.
Dieke, Julia en Cis zullen van 12 t.e.m. 16 augustus 2024 werken in de Budatoren (Kortrijk).
Fotocredit bannerfoto: Janne Maeseele