Een positief verhaal dat discriminatie, wij-zij denken en polarisatie de rug toekeert
Wat als een schoolcontext even hyperdivers is als de samenleving? Wat als leerlingen uit het ASO, TSO, BSO en OKAN dezelfde kleine speelplaats delen? Wat als die speelplaats het enige is dat deze leerlingen gemeenschappelijk hebben?
Deze vragen vormden het uitgangspunt van ‘Say it out LOUD’, een productie van leerlingen van Heilig-Hart Kessel-Lo onder leiding van Zoë Demoustier. Tien jongeren zoeken met behulp van beweging en beeld hun plek in de groep en in de wereld. Met hun eigen verhaal staan ze voor het eerst op scène: ‘Waar vind ik geborgenheid?’, ‘Welke herinneringen neem ik mee op mijn reis en waar brengt die reis me heen?’ zijn maar enkele van de vragen die gesteld worden. De jongeren brengen een krachtig verhaal dat discriminatie, wij-zij denken en polarisatie de rug toekeert en moest uitmonden in een toonmoment in de 30CC/Schouwburg. Helaas kon dit toonmoment niet doorgaan, en dus besloot Zoë Demoustier om een film te maken van hetgeen ze de leerlingen leerde. De film gaat in première in maart, Dumoustier vertelde ons alles over het project in een interview in ons krantje.
Zoë Demoustier vertelde verder nog het volgende over het project:
Enkele maanden geleden startte ik een dansproject ‘Loud’ met tien jongeren uit het HHK. De groep is een mix met studenten uit de OKAN klas en studenten uit het regulier onderwijs. Het uitgangspunt van het project was het thema polarisatie (anti polarisatie) en discriminatie in opdracht van Efus, de stad Leuven en Passerelle. Vanuit de leefwereld van de jongeren startten we met opdrachten rond deze thematiek. Bewegingsopdrachten en schrijfopdrachten. De sessies waren kwetsbaar en met momenten moeilijk, maar doorheen de weken groeiden de jongeren en keken ze uit naar het toonmoment in de Stadsschouwburg. Helaas omwille van Corona werd de voorstelling waar ze zo hard naar toe hadden gewerkt, geannuleerd.
In overleg met de andere partners besloot ik dat het toch belangrijk was voor de jongeren het project af te ronden. Om te werken vanuit een positiviteit in plaats van een teleurstelling. Aangezien het proces sowieso werd gefilmd om er een korte teaser van te maken voor Efus, besloten we het medium film verder te zetten. Eind juni hebben we een week lang elke dag draaidagen georganiseerd met de jongeren op de speelplaats van de school. Zowel het materiaal van de voorstelling als hun eigen teksten als nieuw materiaal werden gefilmd. Nu maken we met die beelden een kortfilm van ongeveer tien minuten en eventueel een korte teaser. De film zal vertrekken vanuit dezelfde thematiek en een link maken naar de actuele Black Lives Matter beweging, maar zal naast het informerende ook een artistiek gehalte hebben als vervanging van de oorspronkelijke voorstelling.
Credits
Van en met: Leerlingen Heilig-Hart Kessel-Lo
Initiatief: Stad Leuven
Artistieke leiding: Passerelle vzw
Artistieke coach: Zoë Dumoustier
Regie assistentie: Sarah Bekambo
Beeld en film: Fjodor Schafranski
In het kader van: Het Europees project LOUD (Local Young Leaders for Inclusion) van EFUS (Europees Forum voor Urban Security)
Mede gefinancierd door: De Europese Commissie